söt när du sover

 
 
Ibland vill man bara trycka på paus knappen i livet en stund. Livia är här bara en vecka gammal ungefär, mätt och nöjd och allelles allelles underbar.

njuter

Idag har vi cyklat runt lite i området, matat katter hos K&B som är i göteborg och roar sig. Fick lite dåligt samvete igår när min mormor ringde och undrade varför jag inte hälsade på L oftare nu då hon hade bebis och var själv hemma på dagarna. Tänkte lite på det där och visst kan jag ibland önska att jag hann hälsa på folk mer. Men med tre barn som har egen vilja, inget körkort, är ju beroende av cykel eller kollektivtrafik. Så hinner man inte så mycket. Livia har fortfarande ganska bestämda mat och sovtider och hon blir inte rolig när hon är hungrig eller trött. Jag tycker även att det är svårt att hålla kontakten med kompisar i den här perioden av livet med småbarn, heltidsjobb och ett hus att hålla ordning i. Men barnen blir större, kanske jag tar körkort nån gång. Kanske blir det bättre nån gång. Är glad för att nu har vi bestämt att vi ska åka till klitten nästa vecka om vädret tillåter, och jag älskar att vara där. Bada, fiska och lyssna på stillheten. Jag längtar redan, och det bästa är att barnen verkligen tjatar om att få åka dit och leka i bäcken. Jag är så glad att min familj trivs där jag har tillbringat nån vecka varje sommar under min uppväxt.

Tänkvärt!

Satt ute på altanen idag och lyssnade på  Hanna och Elina när dom var inne hos grannpojken och lekte. Gissa om dom var nöjda när dom fick köra runt på hans fyrhjuling. Ja Elina körde ju in i staketet några gånger. Men överst på önskelistan hamnade fyrhjulingen, just nu i alla fall. Deras skratt klingade mellan husen och jag är väldigt stolt över mina barn. Visst kan dom reta gallfeber på mig, och visst blir jag tokig när dom kivas och tjafsar mycket. Men jag påminner mig själv om att dom är barn och jag hoppas att dom lär sig av sina misstag och blir lika underbara som vuxna.  Jag vet att många stör sig på barn, och det kan jag också, göra men då kanske man måste tänka tillbaka på sin egen barndom och fundera på om man inte var lite bråkig själv. Jag har då bråkat med min lillassyster i ungefär 18 år. Vi har retat varandra, slagits (ja hon slog mig i alla fall) och fått vår beskärda del av tillsägelser av föräldrarna. Men idag anser jag att vi båda blev helt ok som vuxna, så det var nog inte så farligt att bråka lite och få skäll. Jag tycker absolut att man ska "uppfostra" barnen i vad som är rätt och fel. Men man får aldrig glömma att barn är barn och dom lär sig varje dag att klara sig igenom livet.


äntligen...

... blev det lite sommar, poolen kom upp i hela 21 grader och barnen badade med glädje. Livia ska nog bli gymnast då hon blir stor, väldigt bra motorik för att vara så liten och idag har, hon på eget initiativ, efter att ha studerat Elina en stund på studsmattan, gjort sina första kullerbyttor. Dom flesta lite sneda förstås men en väldigt perfekt helt utan hjälp.

Siljan runt

Ja nu har vi undersökt vår närmiljö igen. Mamma behövde hjälp av J med en sak i Gesunda så vi bestämde att vi skulle åka siljan runt. Åkte från Borlänge vid 9 på förmiddagen och vårt första stopp blev Siljansnäs. Med sin storslagna utsikt är det en väldigt vacker plats, vi gick barnens naturstig och letade efter olika djur, sen besökte vid naturrummet med dess utställning.
 
Sen blev det lunch och lite arbete för J i Gesunda, stannade där ett tag sen bar det av över Sollerön mot Rättvik. Väl framme där tog vid av vid vägen mot Furudal och åkte till styggforsen för att inspektera vattenfall. Dryga trappor att gå uppför men väl framme var det jättefint. Gick inte att ha med barnvagn så Livia bar vi runt på.
 
Efter en vilstund åkte vi tillbaka till Rättvik för lite rodelåkning, Hanna på en egen och Elina i Jonnys knä, de tyckte dom var roligt. Fika och lite mys i Rättvik sen hade vi lite middag, pastasallad med oss som vi åt vid hjortnäs brygga. Slutet på juli, lite sol och moln men det var inte mysigt att äta sallad ute, vi höll på att frysa ihjäl, vi åt snabbt, barnen insåg själva att dom inte skulle få användning av badkläderna som vi släpat med oss. Fast både mamman och pappan tjatade- ja men bada nu då, bada nu då så blidde det inget dopp i siljan. Men en mysig dag blev det, jag gillar faktiskt att bo i Dalarna.

siljan runt

 

Skogsdag

Nu är det mycket blåbär i skogen, var hos svärmor på ett försenat kalas idag, och fick bara lov att plocka lite blåbär. kan inte låta bli, plockade kanske 7-8 dl i alla fall bara i hennes lilla pluttskog. Fanns även gula kantareller så vi blev inspirerade att leta mera svamp, så det blev en promenad till sjöberget med P & D och barnen. Men icke sa nicke inte en svamp så långt ögat kunde se. Knappt blåbär fanns det, men en skön promenad i skogen blev det i alla fall. Imorgon blir det kanske en tur till blåbärsskogen.
Övningskörde till skräddarbacken idag, gick ganska bra men jag önskar mig förtfarande en bil med automat, ja får inga kärrinngstop, utom när jag backar då, jag kommer då bara att köra framåt om jag lyckats ta körkort nån gång. Det där med att backa runt hörn och backparekera är inget för mig. Jaja övning ger förhoppningsvis färdighet, men svårt att öva mycket då man har tre barn.

sommar

Ja idag fick vi njuta av lite sol, välbehövligt. Började dagen med att snygga till i trädgården efter allt regn, rensa lite ogräs, trimma och gräsklippning, ja inte själv utan med mannen i mitt liv. Vilken syn det var då han klippte gräset och efter, i hans fotspår, släpandes på sin lilla gräsklippare gick Livia och sken ikapp med solen.
Sen blev det en tur till folkets park där "Brylla" anordnades med mycket skoj för barnen bl.a tipspromenad, ponnyridning och Ludvika minicirkus. Avslutade sedan dagen med en liten grillfest med trevligt sällskap. Har kommit på att bulgur faktiskt är gott så det blev tillbehöret till köttet tillsammans med sallad och grillade grönsaksspett. Var roligt när en av barnens kusiner som var med, och hade en kompis med sig, kompisen tittade sig runt och frågade - Vilka är alla? Ja vilka är vi, ett gäng med både vuxna och barn med ett ålderspann från 1½ till 70+ som trots helt olika stil och personligheter alltid har väldigt trevligt tillsammans. Det var inte svaret som kompisen fick, hon fick bara ett fnitter och en axelryckning av en tonåring som inte orkade ge sig in i den frågan. Men ett bra svar enligt mig, det är väl allt man behöver veta.

Stockolmstrafiken

När jag får körkort ska jag så länge det går undvika att köra i Stockholm, folk kör hur som helst byter filer hit ioch dit och tränger in sig framför i kööer bara för att tjäna två billängder, konstigt att det inte sker fler olyckor ändå. Kommer väl ett och annat inte så fint ord ur makens mun då vi kör där- Men denna gång körde vi inte fel en endaste gång. Tog oss till och med från båtterminalen till naturhistoriska museet.
På naturhistoriska museet var vår minsting Livia i sitt essä, hon sprang mellan bilder på djur, (en fantanstisk fin fotoutställning), uppstoppade djur och skelett. Vi hade fullt sjå att hålla reda på henne men hon var såå glad vår solstråle, ja då hon fick som hon ville förstås, hon såg hundar, katter och grisar överallt, fast det kanske inte alltid var rätt. Jag är så glad över mina barn det är inga problem att åka bort med dom, visst tjivas dom och så men inte alls farligt. Ett härligt gäng att semestra med, inga dispyter alla var glada, och alla tog hand om alla barn tillsammans.

Riga

Har varit ute på en kryssning till Lettlands huvudstan Riga. Trevligt sällskap av alla makens bröder och deras familjer samt svärmor. Barnen var supernöjda med resan, ja mest båten då, där fanns ju bollhav och mycket underhållning för dom. Vad ska man säga om Riga då, jag väl framme i hamn fick vi kliva av båten via bildäck, och att trängas med flera ton tunga lasbilar var väl ingen höjdare med massa barn att hålla reda på. Hade bokat sightseeing med buss i Riga, det var en äldre dam som troligtvis kom från lettland, hon talade svenska med brytning kan man säga, så här lät guidningen i våra öron, - Titta till vänster.. titta till höger.. bababa titta tilöl höger snart sen till vänster.. kyrka ... monument... och så lägger vi till brytning på det. Men ändå trots detta intressant historia kring Riga, fantastiskt fina hus och parker och jättemysigt i gamla stan. Efter rundturen blev det dax för vår grupp på 17 personer att äta lunch efter många om och men hit och dit så tro det eller ej åt vi lunch på exotiska mc donalds och barnen jublade. Samma väder där som här, sol och ett och annat skyfall. Väl tillbaka på båten var vi alla lite trötta i fötterna så det blev en lugn skön kväll på båten och Riga balsam det var inte gott, men chokladen var helt ok.

Äntligen sol!

Kändes som vädret idag var efterlängtat av oss. Vi åt frukost sen stack vi till säterdalen, det var som att släppa ut barnen på grönbete efter alltför mycket inomhus aktiviteteter. Dom lekte och tjoade i lekparken, gillar verkligen rutchkanorna i säterdalen. Blev korvgrillning i solskenet där också. Sen tog Livia ledningen och vi satte stora steg mot Livias favotiter, grisarna. Klappade både häst, får, grisar, kaniner och katter i fäboden. Livia hade en egen dialog med grisarna. Gissa om hon somnade snabbt då vi satte oss i bilen. Bestämde oss för att ta en liten omväg för att hon skulle få sova lite längre och då hamnade vi på ett jättemysigt ställe, såg en skylt med sevärdighet så vi åkte dit, 
det var östra silvberg en av sveriges äldsta gruvor.
Har inte varit i drift sen 20-talet men resterna finns kvar.
Ett helt, ja vad ska jag kalla det, typ azurblått vatten som blev jättevackert i solens sken, barnen var fascinerade.
Tänk att man missat detta under hela sitt liv och det var inte ens långt borta. Där fanns även en medeltida ödekyrkogård men gamla gravar, så idag har vi gett våra barn lite kultur.
Avslutade dagen med en strutsglass på strutsfarmen.Finns mycket att uppleva i vår närmiljö, måste utforska vad det finns mer.

regn

Jag gillar verkligen inte regn just nu, kul att vara ledig då det vräker ner vatten från himlen. Till på köpet så är det fotbollsturnering för Hanna. Invigningen igår blev som tur är inställd, första mathcen idag kl. 8 på morgonen, ösregn. Bara att packa in sig i ett regnställ och iväg på cykel mot sportfältet. Idag hade jag varit glad om jag haft körkort. Men körkortet kanske är klart till nästa års cup i alla fall. Kom hem och kände oss som dränkta katter stoppade barnen i ett varmt bad och tänker inte sätta min fot utanför dörren igen idag.

underbara sverige

Igår hade vi en fantastisk dag, vaknade upp till moln men valde ändå att ge oss iväg mot billudden utanför gävle. Kom fram lagom till lunch, K fixade grillen ute vid vattnet, det blev kött, korv och hamburgare. Och solen lyste hela tiden. Östersjön visade sig från sin bästa sida, barnen åkte båt och fiskade vid stugan. Vi avslutade med ett besök på badet vid rullsand, kändes som 30 grader i vattnet och barnen badade, till och med Livia som bara travade rakt ut i havet. Sen åkte vi till Jonnys brorsa, där blev det bad i pooloen och pizza, kom hem efter 9 på kvällen trötta men nöjda. Det var semester i Sverige det.

cirkus i stan

Hade ju turen att vinna 4 st 1:parkett biljetter till cirkus scott i borlänge, och idag var det dax. Med två superlycklliga döttrar bar det av. I vinsten ingick också 8 st cirkuspark biljetter så barne fick prova vara cirkusstjärnor. Dert blev ridning på cirkushäst, trapetskonster ansiktsmålnuing och gå på lina. Dom var superduktiga. Jag kommer ihåg att jag gick på cirkus med min mormor då jag var liten, kanske till och med cirkus scott. Då var det standardnummer med att någon gick på lina med ett stort säkerhetsnät under. Det var borta nu, både lindansen och säkerhetsnätet, istället var det en kille som i tonerna till metallica sprang på ett 10 meter högt ekorrhjul och inga säkerhetslinor eller nät, tur att han inte ramlade ner. Livia sken upp varje gång det kom in djur eller bamse och hans vänner då vinkade hon ör fullt. Ja dom är duktiga att underhålla. en underbar kväll med en underbar familj.

Klitten

Nyss hemkomna från det lilla paradiset Klitten, jaja paradis tänker ni, med utedass, inget rinnande vatten, mygg, knott och gegga. Men ja det är lugnt och stillsamt där, tid för familjemys och eftertanke, en paus ifrån vardagen. Barnen som leker och busar i bäcken i timmar utan paus och bråk, sitta i en slogbod vid en liten tjärn och grilla korv. Männen som febrilt kämpar för att fånga fisk. Lyckan i Hannas ansikte när hon i ösregnet får en abborre på 29 cm på kroken. Elina fick också en abborre på typ 10 cm, den fick simma vidare tills den blir större. Nu låter det som om baren varit små änglar hela tiden men skenet bedrar, visst har det bråkats och tjafsats och Livia har gnällt och skrikit, men det överskuggas av allt det positiva när två abborrar ligger på grillen i ett paket med smör och salt.
Alltså min farmors lilla paradis högt uppe i bergen.

Bebislycka

Idag har jag och barnen varit och hälsat på vår nya släkting, han kom till världen i söndags. Mysigt att få hålla en liten igen, kan inte tro att mina barn varit så små, men beviset var ju att han hade på sig ett par byxor som mina barn oxå använt. Väntar med spänning på att få veta vad lillen ska heta. Elina satt länge och höll i honom, han sov i hennes famn, Livia gav honom några pussar, tänk om han visste vilken bus som väntar honom, när han blir större, med hans tre tjejkusiner. Svärmor frågade för nån vecka sedan om inte vi skulle skaffa flera barn, men nej blev svaret, jag känner mig så nöjd med mina tre flickor. Man ska orka ta hand om dom barn man skaffar oxå. Så nu ska jag fortsätta att vara mamma till mina prinsessor och moster till syrrans lilla prins.

Börja blogga?

Ja nu har jag funderat länge på att börja blogga, men nu är det dax.
Har semester och njuter av sommaren, i alla fall idag då det inte har regnat.
Dagarna flyger iväg och jag tittar på äldsta dottern Hanna och
kan inte fatta att hon fyller 9 år i höst. Tur att inte jag böir äldre i alla fall
.Men man är inte äldre än man känner sig, eller hur? I mitt jobb som
förskollärare möter jag varje dag barn som påminner en om hur underbart
livet kan vara, man kan komma till jobbet ibland och känna sig lite trött
och sur men vad kan vara mer uppskattat då än ett par knubbiga barnarmar
om halsen och ett gurglande skratt. Och har jobbet varit drygt och tråkigt en
dag så kommer jag hem och i hallen möts jag av tre lyckliga barn som visar
glädje över att man kommit hem. Livia sträcker sina armar rakt upp i luften,
jag tar upp henne och hon gosar in sig i min famn, i dom stunderna mår jag
bra och jag spar dom minnena i mitt hjärta.

Välkommen till min nya blogg!

Mitt första inlägg.


RSS 2.0